Make your own free website on Tripod.com
Roeien, met een blessurevrije haal maak je het helemaal!
Trainen van co÷rdinatie.

HOME

Inhoudsopgave

Bij het uitvoeren van sport is co÷rdinatie belangrijk. Het trainen van co÷rdinatie is vooral van belang bij het revalideren van een blessure, maar kan ook worden gebruikt tijdens een normale training. Het trainen hiervan is makkelijker dan veel coaches denken. In dit hoofdstuk word het trainen van co÷rdinatie besproken en hoe de 1RM kan worden bepaald.

Om co÷rdinatie te trainen moet eerst de 1RM van de sporter worden bepaald. De 1RM is het maximaalgewicht iemand kan optillen op een fitnessapparaat. Dat wil dus zeggen dat de beweging ÚÚn keer uitgevoerd kan worden waarna de weerstand te groot is om het gewicht weer op te tillen omdat het te zwaar is. Er zijn algemene schemas vastgelegd voor de 1RM van verschillende spiergroepen, maar het spreekt voor zich dat het bij iedereen een individueel is waar de 1RM ligt. De score wordt bepaald door een fysiotherapeut of een sportsinstructeur, en wordt uitgevoerd op alle grote spiergroepen van het lichaam. Eerst wordt de spiergroep opgewarmd waarna er een inschatting wordt gemaakt waar de 1RM waarschijnlijk moet liggen. Als de proefpersoon meer dan ÚÚn herhaling uit kan uitvoeren wordt er meer gewicht op de fitnessapparaat gezet. Tussen het optillen van het gewicht is de standaard rusttijd twee minuten. Ook het opvoeren van het gewicht ligt vast afhankelijk van de verschillende spiergroepen. Als er voor kracht wordt getraind moet de 1RM om de twee weken opnieuw worden bepaald, omdat die natuurlijk hoger zal liggen dan bij het begin van het trainen. 

Uitgaand van het resultaat hiervan wordt getraind met een intensiviteit van < 50% van de 1RM. 10 t/m 50 herhalingen worden uitgevoerd 3 t/m 5 keer. De hersteltijd tussen de herhalingen bedraagt > 45 sec. Op die manier wordt er geen aanspraak gedaan op de verschillende zuurstofsystemen en er is geen sprake van opbouw van melkzuur

.