Make your own free website on Tripod.com
Roeien, met een blessurevrije haal maak je het helemaal!
Preventieve werking van koolhydraten op overtraining.

HOME

Inhoudsopgave

Koolhydraten spelen een belangrijke rol binnen het roeien. Koolhydraten vormen namelijk de energie waarmee een roeier tot topprestaties kan komen. In dit hoofdstuk zullen we ingaan op de preventieve werking die uitgaat van koolhydraten en wordt besproken hoe het beste na de training of wedstrijd koolhydraten kunnen worden gegeten.

De preventieve werking van koolhydraten gaan vooral uit van de hoeveelheid en het type wat er gegeten wordt en het tijdstip na de inspanning dat deze gegeten wordt.

Vooral de eerste 2 uur na de inspanning is de resynthese het grootst. 7 tot 8% per uur. Binnen 4 tot 6 uur neemt dit effect geleidelijk aan af.

Zo vindt de snelste manier van glycogeenresynthese plaats wanneer elke 2 uur na inspanning tenminste 50 gram glucose wordt ingenomen. Verder wordt geadviseerd om 70% van de totale energie inname te betrekken uit koolhydraten.

Middelen met een hoge glycemische index geven het snelst herstel van de glycogeenvoorraden. Zoals, honing, brood, rozijnen en aardappelen.

.